Uit de oude doos

Best mogelijk dat deze foto al eens eerder voorbij kwam. Toch de moeite waard om nog eens te bekijken. Het betreft SV Panningen (destijds nog ‘Concordia’) in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het was crisis en de Tweede Oorlog was niet ver meer weg. Achter de spelers is een groot reclamebord zichtbaar, erg bijzonder voor die tijd. V.l.n.r. zien we Jo Verlinden, Hannie Reijnen, Al Reijnen, Jeu v. Horen, Leo Heldens, Wiel Janssen, Jac Engels, Theo (Dotje) Rutten, Piet Engels, Ton Rutten, Siep(ke) Houben.

Op 8 april van dit jaar overleed Ton van den Hurk, 88 jaar oud. We kennen Ton als voetballer van Panningen, maar uiteraard veel beter als echte steunpilaar van het Venlose VVV ’03 uit de beginjaren van het profvoetbal in Nederland. Dat profvoetbal was overigens een vreemd en aanvankelijk zeer omstreden fenomeen. Bovenstaande foto werd gemaakt op 23 juni 1955 in ‘De Kraal’ (of in ‘De Berckt’ te Baarlo?!) t.g.v. de wedstrijd VVV ’03 – HVC. (0-0). HVC kwam uit Amersfoort en de letters stonden voor Hollandia Victoria Combinatie. Op de afbeelding zien we staand v.l.n.r. Gerhard Schenke, Jeu Sijbers, Ton v.d. Hurk, Gerrit Akkermans, Jan Schatorjé, Gijs Nass, verzorger ‘Mondje’ Heger. Gehurkt v.l.n.r. Piet Gubbels, Frans Swinkels, Herman Teeuwen, Jan Klaassens, Coy Koopal.

Op 15 juni 2007 sloeg Al(wie) Reijnen na 40 dienstjaren zijn onderwijsboek definitief dicht. Op ‘BS De Wissel’ in Panningen nam hij op een feestelijke, zonnige dag, afscheid van ‘zijn’ kinderen. Eén van die kinderen: Jorrit Hendrix, eenmalig international voor Oranje. Op de foto geniet Jorrit duidelijk van een raketje. Momenteel is Jorrit, ver van huis, actief bij Spartak Moskou. In het land van Poetin hebben ze ook veel raketjes, maar dan van een ander kaliber…..

Panningen B1 in 1955, nu 66 jaar geleden.

Staand v.l.n.r.: Bèr Grijmans (leider), Piet Peeters, Harrie Kessels, Jan Janssen, Bart Backus, Ves Meulemans, Mat Delissen, Wiel Peeters. Gehurkt v.l.n.r.: Theo Lemmen, Jan Wulms, Jan Grijmans, Gé Kessels, Jan Steegs.

Nee, er is niks mis met uw ogen! In het seizoen 1982-1983, bijna 40 jaar geleden, kwam er iemand (hoofdsponsor Nevanco?!) op het onzalige en nauwelijks te bevatten idee om Panningen bij uitwedstrijden in blauwe shirts te laten opdraven. Niks meer aan te doen, het kwaad is geschied. De gegevens:

Staand v.l.n.r.: Jo Dings (grensrechter), Gerard Swinkels (leider), Jan Wetzels, Gerrie Vullings, Jo Reinders, Gé Lemmen, Albert v.d. Weide, Chretien Rijkers, Bèr Lejeune (trainer). Gehurkt v.l.n.r.: Jan Madou (verzorger), Marc Huijnen, Ves Jacobs, Jos Houben, Johan Engels, Daan v. Lieshout, Hay(ke) Hendrickx.

Panningen B1, seizoen 2001-2002. Staand v.l.n.r. Theo Janssen (leider), Jeroen Hanssen, Ron Tielen, Ruud Engels, Roger Daems, Niels Daniels, Joeri Naus. Bart Janssen (trainer). Gehurkt v.l.n.r. Bart Hunnekens, Sander Janssen, Joey Merks, Nieky Craenmehr, Mark Kurvers, Alireza Çevik, Bart Stevens. Op de foto ontbreken Onur Eserti en Jop Rutten (leider).

Heel lang geleden, ergens midden zestiger jaren vorige eeuw. Frans v.d. Linden maakt aanstalten om een pingel (zoals trouwens altijd) te gaan verzilveren. Een volgepakt sportpark aan de Ninnesweg en Gerrie Gommans kijken toe hoe de scheidsrechter de bal op de stip gaat leggen. Het sportpark heette nog niet ‘De Dèl’ en ook van een overdekte tribune was nog geen sprake. Frans was een zeer aimabel mens en de beste ‘Niet-Kepèlse’ Panningen-voetballer ooit.

In de jaren 1958 en 1959 organiseerde benzinemaatschappij Esso een enorm succesvolle en voor Nederland ongekende actie. In die jaren bestonden er naast de Eredivisie ook nog een Eerste Divisie A en B en een Tweede Divisie A en B. Van de teams uit de Eredivisie en de Eerste Divisie konden wekelijks foto’s verzameld worden bij alle Essotankstations in Nederland. Zo ook bij Reijnen Herman in Kepèl. Iedere vrijdag was het aan de Markt een drukte van belang. Er waren immers weer foto’s binnengekomen om toegevoegd te worden en de verzameling uit te breiden. Het profvoetbal (ontstaan in 1954) nam een enorme vlucht. Clubs als Hermes DVS, Rigtersbleek, Velocitas, Stormvogels, SHS bestaan niet meer of zijn in de vergetelheid geraakt. Complete verzamelingen in mappen van verschillende kleuren zijn momenteel veel geld waard. Toen Johan Derksen nog hoofdredacteur was van Voetbal International, hingen alle foto’s keurig gerangschikt op een wand van zijn kantoor. Op de achterkant van de foto’s staan gegevens van de betreffende club en een silhouettekening van het eerste elftal. We trappen af met VVV uit Venlo en zullen regelmatig collectors items toevoegen. (Ouderen onder ons weten overigens ongetwijfeld dat A. (Ton/Toon/Tonnie) v.d. Hurk later van Venlo verkaste naar Panningen om daar zijn voetballoopbaan succesvol af te sluiten bij de groenwitten).

Twee ‘Itterse’ kanjers die bij SV Panningen furore maakten en historie schreven: De gebroeders Neerke en Peter Munnecom.

Bijna 50 jaar geleden. Op 13 juni 1971 speelde Panningen in de halve finale om de DNL Cup in en tegen Heer. De groenwitten trokken met liefst 2-5 aan het langste eind. Op de foto zien we o.a. Jac Janssen en Jac Stroucken. In de finale werd later in de stromende regen MKC verslagen en de enorme cup ging mee naar Kepèl.

——————