Uit de oude doos

Willy de Hond (25 februari 1940 – 8 november 1983), doelman die reserve was bij PSV en jaren vaste waarde was voor NEC . Was ten onrechte bekend als ‘de keeper met het glazen oog’. De Hond was reservedoelman bij zijn eerste club PSV en speelde in die hoedanigheid enkele wedstrijden in de Eredivisie. Op zijn 21ste werd hij overgenomen door N.E.C. als opvolger van Theo Jansen. De Hond was klein en dus kwetsbaar bij hoge ballen. Daardoor vielen veel tegendoelpunten uit hoekschoppen of na hoge voorzetten. De Hond was daarentegen een echte lijnkeeper, befaamd om zijn atletisch vermogen, katachtige sprongen en fenomenale reflexen. Zo wist hij opvallend veel strafschoppen te stoppen. In de herinnering van velen leeft Willy de Hond voort als ‘die keeper met dat glazen oog’. Ten onrechte overigens. De Eindhovenaar De Hond was niet halfblind en had ook gewoon twee ogen. Wel is het zo dat op bepaalde momenten – soms tijdens een wedstrijd inderdaad – één oog minder functioneerde. Dit was een nawee van een trap tegen het hoofd die Willy tijdens het voetbal bij de jeugd opliep. In februari 1962 viel hij uit de basis bij N.E.C, maar in de drie daaropvolgende seizoenen was hij weer de vaste keeper. In 1965 kregen Dick Wennink en reservedoelman Jo Sip de voorkeur, maar tegen het eind van de competitie stelde trainer Jan Remmers De Hond toch weer op. Hierna weigerde hij een nieuw contract te tekenen en eiste hij een hoger salaris. Nadat N.E.C. niet op zijn eisen inging, besloot De Hond eersteklasser SV Panningen te gaan spelen. De KNVB vermoedde dat hij hiervoor betaald kreeg door de amateurclub en legde hem een speelverbod op voor het amateurvoetbal, maar in het seizoen 1967-1968 verdween de verdenking en kon De Hond er nog zeven seizoenen spelen. Inmiddels was hij met zijn gezin verhuisd naar Panningen en Willy voetbalde er nog zeven seizoenen. Hij overleed er veel te jong op 8 november 1983. (Op de foto plukt De Hond een bal stijlvol uit de lucht in een wedstrijd tegen Volharding. Piet Peeters ziet dat het wel goed zit.)

De (kranten)foto is niet haarscherp. Daarom echter niet getreurd. Het betreft een kampioensfoto, ergens midden zestiger jaren. (Vierde Klasse). Staand v.l.n.r. Wiel Verlinden, Wiel Peeters, Theo v. Nisselroij, Herm Jacobs, Jan Zelen, Frans v.d. Linden, Hemke Hendrix, Piet Peeters, Ton v.d. Hurk, Harrie Stals. Gehurkt v.l.n.r. Gerrit Janssen, Theike Wulms, Bart Janssen, Wieke Lemmen, Gerrie Gommans. (Guus Peulen ontbreekt op de foto. Hij verbleef in het ziekenhuis na een gecompliceerde beenbreuk, opgelopen bij een thuiswedstrijd tegen BEVO Beringe).

Best mogelijk dat deze foto al eens eerder voorbij kwam. Toch de moeite waard om nog eens te bekijken. Het betreft SV Panningen (destijds nog ‘Concordia’) in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Het was crisis en de Tweede Oorlog was niet ver meer weg. Achter de spelers is een groot reclamebord zichtbaar, erg bijzonder voor die tijd. V.l.n.r. zien we Jo Verlinden, Hannie Reijnen, Al Reijnen, Jeu v. Horen, Leo Heldens, Wiel Janssen, Jac Engels, Theo (Dotje) Rutten, Piet Engels, Ton Rutten, Siep(ke) Houben.

Op 8 april van dit jaar overleed Ton van den Hurk, 88 jaar oud. We kennen Ton als voetballer van Panningen, maar uiteraard veel beter als echte steunpilaar van het Venlose VVV ’03 uit de beginjaren van het profvoetbal in Nederland. Dat profvoetbal was overigens een vreemd en aanvankelijk zeer omstreden fenomeen. Bovenstaande foto werd gemaakt op 23 juni 1955 in ‘De Kraal’ (of in ‘De Berckt’ te Baarlo?!) t.g.v. de wedstrijd VVV ’03 – HVC. (0-0). HVC kwam uit Amersfoort en de letters stonden voor Hollandia Victoria Combinatie. Op de afbeelding zien we staand v.l.n.r. Gerhard Schenke, Jeu Sijbers, Ton v.d. Hurk, Gerrit Akkermans, Jan Schatorjé, Gijs Nass, verzorger ‘Mondje’ Heger. Gehurkt v.l.n.r. Piet Gubbels, Frans Swinkels, Herman Teeuwen, Jan Klaassens, Coy Koopal.

Op 15 juni 2007 sloeg Al(wie) Reijnen na 40 dienstjaren zijn onderwijsboek definitief dicht. Op ‘BS De Wissel’ in Panningen nam hij op een feestelijke, zonnige dag, afscheid van ‘zijn’ kinderen. Eén van die kinderen: Jorrit Hendrix, eenmalig international voor Oranje. Op de foto geniet Jorrit duidelijk van een raketje. Momenteel is Jorrit, ver van huis, actief bij Spartak Moskou. In het land van Poetin hebben ze ook veel raketjes, maar dan van een ander kaliber…..

Panningen B1 in 1955, nu 66 jaar geleden.

Staand v.l.n.r.: Bèr Grijmans (leider), Piet Peeters, Harrie Kessels, Jan Janssen, Bart Backus, Ves Meulemans, Mat Delissen, Wiel Peeters. Gehurkt v.l.n.r.: Theo Lemmen, Jan Wulms, Jan Grijmans, Gé Kessels, Jan Steegs.

Nee, er is niks mis met uw ogen! In het seizoen 1982-1983, bijna 40 jaar geleden, kwam er iemand (hoofdsponsor Nevanco?!) op het onzalige en nauwelijks te bevatten idee om Panningen bij uitwedstrijden in blauwe shirts te laten opdraven. Niks meer aan te doen, het kwaad is geschied. De gegevens:

Staand v.l.n.r.: Jo Dings (grensrechter), Gerard Swinkels (leider), Jan Wetzels, Gerrie Vullings, Jo Reinders, Gé Lemmen, Albert v.d. Weide, Chretien Rijkers, Bèr Lejeune (trainer). Gehurkt v.l.n.r.: Jan Madou (verzorger), Marc Huijnen, Ves Jacobs, Jos Houben, Johan Engels, Daan v. Lieshout, Hay(ke) Hendrickx.

Panningen B1, seizoen 2001-2002. Staand v.l.n.r. Theo Janssen (leider), Jeroen Hanssen, Ron Tielen, Ruud Engels, Roger Daems, Niels Daniels, Joeri Naus. Bart Janssen (trainer). Gehurkt v.l.n.r. Bart Hunnekens, Sander Janssen, Joey Merks, Nieky Craenmehr, Mark Kurvers, Alireza Çevik, Bart Stevens. Op de foto ontbreken Onur Eserti en Jop Rutten (leider).

Heel lang geleden, ergens midden zestiger jaren vorige eeuw. Frans v.d. Linden maakt aanstalten om een pingel (zoals trouwens altijd) te gaan verzilveren. Een volgepakt sportpark aan de Ninnesweg en Gerrie Gommans kijken toe hoe de scheidsrechter de bal op de stip gaat leggen. Het sportpark heette nog niet ‘De Dèl’ en ook van een overdekte tribune was nog geen sprake. Frans was een zeer aimabel mens en de beste ‘Niet-Kepèlse’ Panningen-voetballer ooit.

In de jaren 1958 en 1959 organiseerde benzinemaatschappij Esso een enorm succesvolle en voor Nederland ongekende actie. In die jaren bestonden er naast de Eredivisie ook nog een Eerste Divisie A en B en een Tweede Divisie A en B. Van de teams uit de Eredivisie en de Eerste Divisie konden wekelijks foto’s verzameld worden bij alle Essotankstations in Nederland. Zo ook bij Reijnen Herman in Kepèl. Iedere vrijdag was het aan de Markt een drukte van belang. Er waren immers weer foto’s binnengekomen om toegevoegd te worden en de verzameling uit te breiden. Het profvoetbal (ontstaan in 1954) nam een enorme vlucht. Clubs als Hermes DVS, Rigtersbleek, Velocitas, Stormvogels, SHS bestaan niet meer of zijn in de vergetelheid geraakt. Complete verzamelingen in mappen van verschillende kleuren zijn momenteel veel geld waard. Toen Johan Derksen nog hoofdredacteur was van Voetbal International, hingen alle foto’s keurig gerangschikt op een wand van zijn kantoor. Op de achterkant van de foto’s staan gegevens van de betreffende club en een silhouettekening van het eerste elftal. We trappen af met VVV uit Venlo en zullen regelmatig collectors items toevoegen. (Ouderen onder ons weten overigens ongetwijfeld dat A. (Ton/Toon/Tonnie) v.d. Hurk later van Venlo verkaste naar Panningen om daar zijn voetballoopbaan succesvol af te sluiten bij de groenwitten).

——————