beertje
Opinie Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

ScreenHunter 3002 Mar. 26 20.28

Opnieuw schaft een amateurvoetbalclub het selectiebeleid bij de jeugd af. Vanaf volgend seizoen zal AVC Heracles uit Almelo de jeugdcategorieën Onder 9 niet meer indelen op speelsterkte. In Dagblad Tubantia vertelt Peter van Meerten, technisch coördinator bij de club, dat hij al veel langer met het idee rondliep en vindt dat het plezier van kinderen in de voetbalsport leidend hoort te zijn. ‘Op het schoolplein niet mee mogen doen omdat je in een lager team speelt: daar zijn we klaar mee!’

AVC Heracles is de vijfde amateurvoetbalvereniging die jeugdteams anders gaat indelen en afscheid neemt van het selectievoetbal. Eerder dit seizoen begonnen
SV Orion in Nijmegen, Swift in Amsterdam, Hercules in Utrecht en Be Quick 1887 uit Groningen met een proef. De laatste vier doen dit binnen het Gelijke Kansen-project van de bond. Kinderen uit lagere teams krijgen hiermee dezelfde kansen als kinderen uit de zogenaamde selectie-elftallen en trainen met dezelfde goede trainers op dezelfde velden en met dezelfde materialen. Ook krijgen de spelers uit de lagere teams de kans om twee keer per week te trainen, zoals gebruikelijk is voor de selectie-elftallen. Mocht het project voor de clubs naar meer smaken, en willen de club na dit seizoen doorgaan met het experiment, dan worden de selectieteams voor de trainingen helemaal afgeschaft. De spelers uit een leeftijdscategorie worden dan willekeurig ingedeeld over de elftallen, ongeacht hun niveau.
 
Van Meerten is bij AVC Heracles al verder. Komend seizoen gaan de jongste leden ‘op de grote hoop’ en worden random ingedeeld in teams per leeftijdscategorie. Ouders mogen daarin meebeslissen. “Ze krijgen in het voorjaar gelegenheid om op de teamindeling te schieten, als hun kind bijvoorbeeld niet meer bij een vriendje in het team zit.” AVC Heracles wijzigt zelfs de teambenamingen, zodat er geen ‘eerste’ teams meer zijn. Wel krijgen voetballertjes die erbovenuit steken, extra trainingen naast hun team.
 
Met dezelfde probleemstelling als vertrekpunt - ‘Is vroeg selecteren wel goed voor de ontwikkeling van een kind?’ – hebben ze bij SV Orion in Nijmegen een iets andere benadering gekozen. Marleen de Boer, jeugdvoorzitter van SV Orion, vertelt hierover in de Correspondent: ‘Selecteren leidt bij kinderen tot grote teleurstelling en zet druk op degenen die wel zijn geselecteerd. Daarom hanteert SV Orion een nieuwe slogan: ‘Iedereen een ster.’” Volgens de jeugdvoorzitter zou het niet mogen uitmaken hoe goed je bent en heeft iedereen recht op eenzelfde niveau van begeleiding. Dat dit in het voetbal ongewoon is, vindt ze op z’n zachts gezegd vreemd. Temeer omdat niet is bewezen dat selectievoetbal bij de pupillen ook daadwerkelijk betere spelers oplevert. Mede om die reden stelt de jeugdvoorzitter hardop de vraag: ‘Waarom doen we het dan?’
 
Volkomen terecht.
 
Want nog nooit heeft onderzoek uitgewezen, dat we er met de gangbare selectiewijze goed aan doen. Sterker nog; we weten dat heel veel kinderen jarenlang op een verkeerd niveau spelen, daardoor minder plezier (kunnen) ervaren en zelfs toekomstig prestatievoetbal wordt onthouden (omdat kinderen bijvoorbeeld een groeispurt maken). Peter van Meerten bestrijdt ook mogelijke nadelige sportieve consequenties. “In Zweden, waar 400.000 mensen ijshockey spelen, wordt tot 16 jaar niet geselecteerd. 14 procent wordt prof of semi-prof. Zet dat tegenover Canada, dat twee miljoen ijshockeyers telt en al wel aan selectieteams doet bij de jeugd. Daar wordt slechts 1 tot 2 procent prof of semi-prof.’
 
Je ruikt de lente in het voetbal.
ScreenHunter 3001 Mar. 26 20.19
Team: Punten: Wedstrijden: Gemiddeld:
Panningen 1 33 13 2,54
Panningen 2 33 12 2.75
Panningen 3 33 12 2,75
Panningen 4 44 13 3,38
Panningen 5 13 13 1,00
Veteranen 10 16 0,63


Team: Doelpunten tegen: Wedstrijden: Gemiddeld:
Panningen 4 14 13 1,08
Panningen 3 15 12 1,25
Panningen 1 19 13 1,46
Veteranen 48,5 16 3,03
Panningen 5 41 13 3,15
Panningen 2 38 12 3,17


Naam: Team:  Aantal:
Robbert Leisink Panningen 4 14
Dick Tijssen Panningen 3 13
Remco Litjens Panningen 1 12
Robin van Osch Panningen 1 10
Tommie Korsten Panningen 4 8
Remon Omsels Panningen 5 6
Nicky Birzwilks Panningen 3/4 5
Idris Pakasa Panningen 1/2 4
Ronald Leenders Panningen 3 4
Davy Boots Panningen 4 4
Job Ebisch  Panningen 4 4
Frank van Oijen Panningen 1/2 3
Ilias Amhaouch Panningen 1/2 3
Bart Stevens Panningen 3 3
Roy Schijven Panningen 3 3
Tom Keijsers Panningen 3 3
Ramon Leenders Veteranen 3
Joey Bodde Panningen 1 2
Matijs Heesen Panningen 1 2
Youri van den Hurk Panningen 1 2
Marcel Peeters Panningen 3 2
Mike Oomen Panningen 3 2
Rob Bakker Panningen 3 2
Rob Tulmans Panningen 4 2
Sebastiaan Engelen Panningen 4 2
Jip Haanen Panningen 5 2
Maikel Ooms Panningen 5 2
Ritchie Klomps Panningen 5 2
Bart van Horen Veteranen 2
Dennis Janssen Veteranen 2
Mohammed Amhaouch Veteranen 2
Ronald van den Berg Veteranen 2
Patrick Joosten Panningen 1 1
Kevin Dorssers Panningen 2 1
Mark Kierkels Panningen 2 1
Rowan van den Dungen Panningen 2 1
Frits Janssen Panningen 3 1
Chris Peeters Panningen 4 1
Juul Reinders Panningen 4 1
Kees Kessels Panningen 4 1
Maarten op 't Veld Panningen 4 1
Ron Blokzijl Panningen 4 1
Sten Smolenaers Panningen 4 1
Tom Kerkhofs Panningen 4 1
Koen Gommans Panningen 5 1
Roy Beerens Panningen 5 1
Ward Schatorie Panningen 5 1
Dave Litjens Veteranen 1
Frank Dielissen Veteranen 1
Jan Janssen Veteranen 1
Jarno Houben Veteranen 1
Jeroen Janssen Veteranen 1
Stefan Peeters Veteranen 1
Panningen toog naar sportpark de Kitskensberg, gelegen aan de rand van Roermond, domein van EMS, Eendracht Maakt Sterk. Het weer was prachtig; de temperatuur niet al te hoog, een niet al te krachtig lentezonnetje scheen vrolijk. Het veld was slecht bespeelbaar, dat zou in de loop van de wedstrijd herhaaldelijk blijken. Het voetbal, met name in de eerste helft, was nauwelijks om aan te zien. De tweede helft was, met name van Panningse kant, van een wat hoger gehalte. De 1-3 overwinning ging uiteindelijk toch in orde.

De wedstrijd stond onder leiding van Dhr. Gijs Rongen. Hij was niet altijd even gelukkig in zijn beslissingen. EMS startte met de 53 (!)-jarige Franciscus Smits in het doel en verder brachten de 38-jarige Davy Boijen, de eveneens 38-jarige Jeroen Domburg en de 37-jarige Dennis Muratovic de gemiddelde leeftijd van EMS aardig op peil.

Het eerste gevaar komt voor rekening van EMS, een vrije trap levert een kans op, die door scheidsrechter Rongen wordt afgefloten voor buitenspel. In de 11e minuut is het weer EMS dat gevaarlijk is, een slecht weggewerkte bal wordt gevaarlijk ingeschoten door Dennis Muratovic. Panningen-doelman Jordy Nelissen corrigeert zijn misstapje fraai. In de 15e minuut de eerste kans voor de groenwitten uit Panningen. Youri van den Hurk stuit echter op de 53-jarige Roermondse doelman. Een minuut later komt ook Frank van Oyen niet tot scoren. In de 20e minuut tracht Dennis Muratovic namens EMS een strafschop te versieren door zich binnen de beruchte lijnen te laten vallen. Eén schwalbe maakt echter nog geen lente, moet scheidsrechter Rongen hebben gedacht en laat doorspelen.
Maar nauwelijks een minuut later haalt de Roermondse aanvaller zijn gram; een in eerste instantie afgeslagen aanval wordt opnieuw voor het Panningse doel gebracht en dezelfde Dennis Muratovic laat 1-0 aantekenen middels een rake kopbal. EMS is nu toch wel de bovenliggende ploeg en creëert enkele kansen. Maar dan is er ploseling een verre pass van Frank van Oyen richting Remco Litjens. En Panningens goudhaantje scoort gewoon 1-1 in de 40e minuut. En twee minuten later pakt Remco ook het tweede cadeautje uit: een afgeslagen bal plaatst hij net onder de lat en via EMS-doelman Smits belandt de bal in het doel : 1-2. Voor de statistici: we schrijven hem op het conto van Remco. En dat is meteen de ruststand.

Na rust aanvankelijk een zelfde spelbeeld. Echte goede kansen zijn echter schaars. EMS krijgt een vrije trap toegewezen op de rand van het strafschopgebied in de 49e minuut. De trap van Dennis Muratovic gaat echter hoog over. 6 Minuten later is er toch reuring op het veld; Idris Pakasa, Panningens beste man vanmiddag, is doorgebroken, maar wordt op de rand van het strafschopgebied onreglementair gestuit. De vrije trap levert niets op. Ilias Amhaough komt in het veld voor Tom Wilms. En daarmee komt er toch meer creativiteit in de Panningse gelederen. Ook Robin van Osch komt in het veld voor Remco Litjens . In de 73e minuut lijkt de wedstrijd te worden beslist. Ilias Amhaough gaat alleen op het Roermondse doel af; maar door het slechte veld kan hij de bal niet genoeg controleren en struikelt. Conditioneel kunnen de EMS-ers nu de Panningse jeugd niet meer bijbenen en de beslissing valt dan ook 6 minuten later als Idris Pakasa een bal doorkopt naar de op snelheid liggende Robin van Osch, die 1-3 laat aantekenen. Joey Bodde maakt nog zijn opwachting en vervangt Lars Mestrom. Panningen krijgt nog enkele levensgrote, nauwelijks te missen kansen, maar als er dan wordt gescoord, wordt het doelpunt op zeer dubieuze gronden afgekeurd. De groenwitte aanvallers houden hun kruit nog even droog voor de return van komende zondag tegen EMS.

Uiteindelijk gaat de overwinning van Panningen toch wel in orde. Willen de groenwitten nog meedoen voor de prijzen, dan zullen dit soort wedstrijden gewoon gewoonen moeten worden. En dat geldt natuurlijk ook voor de returnwedstrijd komende zondag tegen hetzelfde EMS.

 ScreenHunter 2942 Mar. 19 20.24
Het bestuur van SV Panningen heeft een nieuwe trainer gecontracteerd voor Panningen 2.
In het onderstaand beriicht stelt hij zich voor.


'Beste spelers, leiders, vrijwilligers en bezoekers van SV Panningen,

Met veel enthousiasme kan ik u vertellen dat ik komend seizoen aan de slag ga als trainer/coach van SV Panningen 2.

Mijn naam is Ian Baetsen, 30 jaar, geboren en getogen in Heibloem. Mensen helpen,coachen en beter willen maken, dat is iets wat ik van kleins af aan al doe en loopt als rode draad door mijn opleiding en loopbaan. Tijdens mijn opleiding aan het CIOS Sittard werd dit nog eens duidelijk, naast dat ik actief beoefenaar ben van taekwondo en voetbal keek ik al om mij heen en hielp ik mensen die beter wilden worden. Vanaf mijn 14de heb ik, zowel binnen Taekwondo als voetbal, o.a. ervaring opgedaan met het opzetten van trainingen - trainingen verzorgen - coachen van wedstrijden - coachen van het individu en een team. 

Helaas ben ik vanaf dit seizoen (2018/2019) door middel van blessureleed niet meer actief als voetballer. Na mijn keuze om te stoppen met voetballen werd het al snel duidelijk dat het voetballen loslaten geen optie blijkt en is het voor mij duidelijk dat ik aan de slag wil als trainer. Na een aantal gesprekken met de T.C., bestuursleden en de nieuwe hoofdtrainer SV Panningen 1 William van Moorsel ben ik alleen maar enthousiaster geworden. Ik ben dus erg blij dat SV Panningen mij de mogelijkheid en het vertrouwen geeft om de aan de slag te gaan voor deze mooie ambitieuze club.  

Op naar een mooie en succesvolle samenwerking, tot het nieuwe seizoen 2019/2020.

Met sportieve groet,

Ian Baetsen